Hieronder beschrijven we de situatie tot 2002, toen de naam van Philips Nat.Lab./Philips Research werd veranderd in Philips High tech Campus en later in High Tech Campus Eindhoven.
Boven: afscheids cadeau Frank Timmermans
Philips Natlab/Research midden jaren 80. De gele pijl geeft de bewakingsloge aan.
Martie v.d. Kallen bij de ingang van ” het Lab”
Martie v.d. Kallen links en Jo Panken rechts. Jo geeft Martie een nieuwe voicerecorder.
Noot: Iedereen die “vroeger” het Natlab in- en uit reed, werd op de voicerecorder ingesproken met naam en tijd.
De collega in de loge noteerde de naam en tijd in/uit op een aparte lijst. Alleen directie Nat.Lab. en bezoekers van andere Philips vestigingen mochten gebruik maken van de Hoofdingang. Personeel van het Nat.Lab. mocht deze ingang alleen gebruiken als de personeelsingangen voor fietsers en automobilisten waren afgesloten.
Personeel van Beveiliging Nat.Lab. opende de personeelsingangen van 07:00 uur – 09.15 uur’s morgens en 16:00 uur – 18:15 uur ’s middags. Alle medewerkers die met de auto kwamen werden ingesproken op een voicerecorder in tijdvakken van 6 minuten en later in de loge op personeelslijsten uitgewerkt. Fietsers werden vaak al meteen op deze personeelslijsten bijgewerkt omdat het aanbod vaak gespreider kwam. Alleen als het te druk werd om bij te houden met onmiddellijk bijwerken werd een voicerecorder gebruikt. Met het verwerken van alle medewerkers op de personeelslijsten was je gemiddeld zo’n 1,5 uur bezig.
Het duurde een hele tijd voodat je goed genoeg “ingewerkt” was om alleen dienst te doen aan een van de personeelsingangen. Je moet je voorstellen dat je al de mensen die binnenkwamen moest kennen van naam en voorletters. Vaak was dit zelfs niet genoeg en moest je er bijvoorbeeld titels zoals ir. ing. of dr. bij onthouden omdat er anders niet duidelijk te maken was om wie het precies ging. Als je naar het aantal mensen dat Jansen, Visser of De Vries kijkt in een telefoonboek krijg je hier een indruk van.
Deze werkzaamheden van Beveiliging leverden ook regelmatig gebak op door weddenschappen als men zeker wist dat een personeelslid het complex was binnengekomen met de auto en de collega aan de ingang voor fietsers ook stellig was dat het personeelslid met de fiets was binnengekomen. Het personeelslid werd dan vervolgens opgebeld en werd de verliezer aangewezen. Populair in die tijd waren de grote appelflappen van een bakker in Oerle.
De uitgewerkte lijsten van Beveiliging werden daarna overgedragen aan de personeelsdienst van het Nat.Lab. en aan de hand van de (niet) ingevulde gegevens werd door de personeelsdienst een briefje naar een personeelslid gestuurd waarin hij/zij moest aangeven waarom hij/zij niet aanwezig was (b.v. ziekte of verlof).
Loge Natlab. Martie v.d. Kallen werkt de bezoekersinfo bij aan de hand van de bandjes (zie hierboven)
Loge Natlab . Martie aan de telefoon
Onder en boven: Martie aan de bezoekers – badgebalie
Iedereen bij Bedrijfsbeveiliging had neventaken. Martie was de “sleutelman” (onder en boven)
Nick de Weijer links, Martie v.d. Kallen rechts
foto: Henri Kessels in oude loge.